hi...as promised..to start up..i will post resipi tepung pelita my version... kalau asal semenanjung ni rasanya tepung pelita gune gule pasir...tapi saya sebagai anak jadi Sarawak..modified kpd gula apong.... bile dh siap tu..rasa mcm kueh bongkol pulak...my hubby and sisters panggil kueh beg... tp entahlah..so far yg i tahu dari dulu kala mmg kueh bongkol...actually murah jer kos nyer..and furthermore, i tak gune sampan dari daun pisang or beg (hehehe) mcm kueh bongkol...i gune bekas dadih!!!! sesuai utk org yg busy...xrajin dan sebenarnya...sesuai utk org yg tak reti dan tak berseni nak melayan buat acuan perahu tu...heheheheeeeeee tp..must not loose touch of daun psang tu...haaa...nnti i cerciter how...enjoy your cooking and u will be happy kalau menjadi... insyaAllah.
Tepung Pelita Mimi
1. Bahan Asas:
-bekas dadih
-daun pisang (potong utk letak kat dasar bekas dadih-seblm bubuh apa2 yg lain tu)
-gula apong (gule melaka or gule pasir also can)
2. Bahan Hijau;
Tepung Pelita Mimi
1. Bahan Asas:
-bekas dadih
-daun pisang (potong utk letak kat dasar bekas dadih-seblm bubuh apa2 yg lain tu)
-gula apong (gule melaka or gule pasir also can)
2. Bahan Hijau;
-5-6 lembar daun pandan (gunting2, masuk dalam blender + air 2 cawan lbh sikit, sbb bile dh tapis kurang ler airnyer.)
-tepung beras setengah cawan
3. Bahan Putih:
-sebijik kelapa (blend dgn air 3 cawan then tapis ler, sbb nk jadikan 2 cawan setengah)
-tepung beras 3/4 cawan
Cara-cara:
Sebelum perkara pertama...bacalah bismillah..niatlah apa jua yg kite buat mendatangkan kebaikan kepada keluarga dan rakan-rakan.
1. isi air dlm kukus. biar didih.
2. sambil tu, sediakan bekas dlm pengukus. isikan daun pisang dlm bekas dadih tu...then masukkan gula apong sesudu teh or ikut suke..kalau gule pasir, setengah sudu...tapi i rasa sikit2 dah lah tak yah manis2.
3. then, blend pandan, ambik pati pandan 2 cawan.
4. mix pati pandan dengan tepung beras.
5.tuang adunan hijau dalam semua bekas dadih hingga separuh je bekas tu...
6.bile dh mendidih air dlm kukus tu...masukkanlah dan kukus utk about 8-13min.
7.then, sementara tu, belnd dan perah santan utk dapatkan 2 setengah cawan santan kaw2 punyer.
8.mix dengan tepung. kalau org semenanjung suke letak garam sikit..tapi i tak letak...jarang org sarawak boh garam...aderlah..tapi dh kene tempias org sini.hehehe...
9.then angkat si adunan hijau tadi, pastu tuang adunan putih terus sama rata sampai agak2 penuh (jgnler penuh sgt)...kembali kukus utk additional 10-15min.
10. angkat, hidang. boleh makan panas or sejuk.
No comments:
Post a Comment